'Futbol al país dels soviets' de Carles Viñas és una de les nostres novetats per aquest Sant Jordi. L'autor mateix ens ha preparat aquest article amb 5 curiositats al voltant d'aquest fenomen tan desconegut que de ben segur us deixaran amb la boca oberta i amb ganes de saber-ne més!

.

VODKA I ABSENTISME LABORAL

Un dels mals endèmics de l’Imperi rus i, posteriorment, de l’URSS fou l’alcoholisme. Per tractar de minvar els seus efectes, que en plena transformació industrial es traduïen en un creixent absentisme laboral els dilluns producte del consum desmesurat de vodka els diumenges, únic dia festiu aleshores pels treballadors, els britànics introduïren la pràctica del futbol a les fàbriques. L’objectiu era allunyar els obrers de l’alcohol i evitar els alts i baixos en la producció. 

LA SELECCIÓ DE LA TERCERA INTERNACIONAL

En plena Guerra Civil russa es va disputar el primer partit de futbol “internacional”posterior a la Revolució d’Octubre. Un combinat de jugadors moscovites es va enfrontar a un equip “sui generis” integrat per delegats i assistents als II Congrés Mundial de la Tercera Internacional. Entre els membres d’aquest conjunt hi havia el periodista nord-americà John Reed, qui passaria a la posteritat gràcies a la seva cèlebre crònica Deu dies que trasbalsaren el món. Els locals no van tenir pietat dels seus convidats, als quals derrotaren per un contundent 16 a 0.

JUGADOR DE DIA, ESPIA DE NIT

Robert Hill Bruce Lockhart, fou un diplomàtic escocès destinat a Moscou com a vicecònsol britànic. Un cop a Rússia, compaginà la seva tasca professional amb els partits que disputà amb l’onze del Morozovtsi, el primer gran dominador del futbol rus. Lockhart acabaria embolicat en una trama per assassinar a Lenin. Jutjat i condemnat a mort va salvar la vida gràcies a un bescanvi de presoners.

GUERRA. LA MILITARITZACIÓ DE L’ESPORT

L’evolució dels diversos conflictes bèl·lics que caracteritzaren la transformació del’Imperi rus en el primer estat socialista del món afectà directament al món del’esport. La Gran Guerra com la Guerra Civil russa evidenciaren la necessitat de comptar amb soldats amb major resistència física. Per això les autoritats respectives decidiren abandonar els recels precedents i implementar la formació esportiva en els centres d’ensinistrament militar. La guerra fou, doncs, un factor d’expansió rellevant de la pràctica esportiva al país.
FUTBOL SALVATGE

L’extensió del futbol va provocar la seva clandestinitat. Entès pels sportsmen comuna disciplina pròpia de les elits, van excloure dels clubs als treballadors que volien jugar a futbol. Aquest “apartheid forçat” explica l’aparició i extensió d’una pràctica fora de la llei, altrament coneguda com a futbol salvatge. La única manera que tenien les classes populars de poder donar puntades de peu a una pilota.Creient que podien encobrir activitats il·legals, molts dels encontres que disputaren els conjunts d’obrers van ser intervinguts per la policia.

.

Si vols aprofundir-hi et convidem a llegir 'Futbol al país dels soviets' (clica aquí per veure tota la informació del llibre i també per comprar-lo)