Carbonia, de Nanni Balestrini


NOM Carbonia

AUTOR Nanni Balestrini

TRADUCCIÓ Rolando d’Alessandro

CORRECCIÓ Maite Puig

PÀGINES 96 pàg, 

PREU 12€ | 10,20€ (subscriptores) 

ISBN 978-84-16855-07-0

COL·LECCIÓ Lletrafelina
DRETS
Creative Commons

 

 

 

 

 

SINOPSI ::

Carbonia és una història de lluita a la llum de les làmpades i a l’ombra del carbó, és la història d’un miner i de la ràbia que l’uneix als seus companys. Un conte que comença als vaixells atacats pels bombarders estatunidencs durant la segona guerra mundial i continua als camps de treball de l’Alemanya nazi on marquen els dies i les hores les ganes de sobreviure, la vergonya del mal, la decisió de resistir. Els anys del retorn són l’època de la reconstrucció, dels viatges que es fan o somien perseguint el miratge de condicions de treball millors, d’Austràlia i Sardenya, illes de la injustícia. A les mines de Carbonia la guerra es combat en galeries, pous, cintes que transporten carbó i vides humanes, i els obrers a les trinxeres defensen la feina, la casa, es defensen ells mateixos.

 

QUÈ EN DIUEN? ::

«Tot es converteix en indigest, en ingovernable, i cada atac als miners esdevé una oportunitat per rescatar la seva condició social.»

Il Fatto Quotidiano

«El protagonista-heroi de Balestrini és sempre el mateix: l’últim. Però aquell últim que no es deixa domesticar: el rebel, l’inquiet, l’insubordinat, l’irreductible i el blasfem.»
Il Mattino

«Nanni Balestrini ha sabut, amb passió i intel·ligència, transformar la memòria individual en matèria literària incandescent.»
Bennedetto Vechi, Il Manifesto

 

AUTOR:  NANNI BALESTRINI

 ::

És un artista visual, poeta i escriptor italià adscrit al moviment de la neoavanguardia italiana. És conegut per les seves obres vinculades a les mobilitzacions obreres de finals dels 60 i dels 70 com Ho volem tot  (la seva primera novel·la que va ser tot un èxit), La Violència Il·lustrada (Tigre de Paper, 2013) o el clàssic Els Invisibles, un monument literari a la generació del 77. És un referent literari a nivell europeu, per la seva contundència en el contingut i per la seva literatura trencadora i rupturista, moltes vegades no reconeguda per les connotacions polítiques dels seus textos i obres visuals. Umberto Eco el descriu com «el brigadista roig de la literatura».

 

 

COL·LECCIÓ: Lletrafelina, el roig dins el negre

:::

http://www.tigredepaper.cat/wordpress/?attachment_id=2478 La col·lecció Lletrafelina (el roig dins el negre) va més  enllà de la cacera de les lectores més addictes a les lletres,  busca afinar-nos aquells sentits més adormits de la consciència. Engloba aquelles novel·les que pel seu caràcter, per la seva temàtica, per la seva voluntat, pretenen fer-nos còmplices de la trama.

Posar el roig dins el negre, el moviment dins l’obra estàtica, la realitat dins l’imaginari, la pregunta dins l’afirmació, el sentit dins l’acció. Posar el roig dins el negre per fer de la lectura una passió que gaudint ens ajudi a formar-nos, a combatre dogmes i apaties, a conjugar l’urpa i la carícia en un món novel·lat de real fantasia.