Quan em vinguin a buscar, d’Àfrica Ragel

 


QUAN EM VINGUIN A BUSCAR WEBTÍTOL
Quan em vinguin a buscar

AUTOR Àfrica Ragel

PRÒLEG Joan Carles Luque

PÀGINES 238 pàg.

PREU 15| 12,75€ (subscriptores)

ISBN 978-84-943205-9-0

COL·LECCIÓ Lletrafelina
DRETS Creative Commons, BY NC ND

CORRECCIÓ Eduard Seoane

 

 

SINOPSI ::

«L’estiracordetes puja les escales del patíbul amb un caminar encara infantil. S’acosta al reu i s’inclina endavant com si hagués de parlar-li a cau d’orella, però s’atura, es fa enrere, els llavis se li tornen blancs de tant que els pressiona, aleshores s’eixuga una llàgrima amb el monyó que té al final del braç, sospira i amb la mà que li queda cobreix el cap del condemnat amb una verònica. Tot es fa fosc.»

Quan em vinguin a buscar és una novel·la inspirada amb un fet real, la mort al garrot vil d’Isidre Montpart, acusat pel doble assassinat de dues nenes que tingué lloc a Poblenou, Barcelona, el 31 de juliol de 1890. Narra la vida del jove Montpart i del seu botxí, en Nicomedes Méndez, durant els mesos anteriors a la seva execució. Dos protagonistes envoltats per l’ambient fabril de la segona revolució industrial; un, indignat per les condicions deplorables en què viuen els treballadors de les fàbriques, l’altre, obsessionat en perfeccionar la tècnica de l’execució i dignificar la feina del botxí. Ambdós tocats pels sentiments d’amor i els llaços familiars.

«El barri es desperta a poc a poc. Pels carrers van apareixent éssers enfosquits que caminen amb el cap cot cap a les fàbriques.” […] “Tancat en el cau des d’on controla el món, el déu que tot ho veu es beneficia de les hores sense descans d’aquell treball desagraït i mal pagat que homes, dones i nens fem, dia a dia, sense pensar-hi. Malparit burgès!»
Segons declaracions de la mare de Montpart en el judici, el seu fill era un noi assenyat fins que començà a «extraviar-se amb vagues».

 

AUTORIA ::

ÀFRICA RAGEL

Àfrica RagelNascuda al Poblenou, Barcelona, és llicenciada en Filologia Catalana i màster en Creació Literària per la Universitat Pompeu Fabra. Ha publicat novel·les per a nens, joves i adults: Una revetlla sota el llit (Animallibres, 2015), Thesaurus (2011), La moneda del malfat (2008), Bon cop de falç (2002),  el llibre de contes Tarda de tapes (2001), Els fantasmes de Vilafoscant (2000)  i l’obra de teatre Àtic (2000). La seva obra literària ha estat guardonada amb els premis Punt de Llibre, Paraules a Icària, Marcel Sentís, Ciutat de València de Teatre i el Manel Cerqueda i Escalder de la Nit literària Andorrana entre d’altres. Fortament implicada amb tot el que té a veure amb el barri del Poblenou i la seva gent, escriu articles a la revista Poblenou i a la revista Icària que publica l’Arxiu Històric del Poblenou.

COL·LECCIÓ: Lletrafelina, el roig dins el negre

:::

http://www.tigredepaper.cat/wordpress/?attachment_id=2478 La col·lecció Lletrafelina (el roig dins el negre) va més  enllà de la cacera de les lectores més addictes a les lletres,  busca afinar-nos aquells sentits més adormits de la consciència. Engloba aquelles novel·les que pel seu caràcter, per la seva temàtica, per la seva voluntat, pretenen fer-nos còmplices de la trama.

Posar el roig dins el negre, el moviment dins l’obra estàtica, la realitat dins l’imaginari, la pregunta dins l’afirmació, el sentit dins l’acció. Posar el roig dins el negre per fer de la lectura una passió que gaudint ens ajudi a formar-nos, a combatre dogmes i apaties, a conjugar l’urpa i la carícia en un món novel·lat de real fantasia.