Editorial

Novel·la, narrativa, biografies i assaig polític i social.
Perquè hi ha tot un món per narrar, tota una societat per canviar.

 

És un tigre? i de paper?

 

Tigre de paper | Edicions vol ser més que una editorial, pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana.

 Així com Antoni Serra considera que “l’escriptor no és un ésser aïllat del context social on desenvolupa la seva activitat professional”,  des de Tigre de paper | Edicions considerem que la literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, i com a projecte editorial, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.

La literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.

 Actualment, el món de la indústria editorial es troba immers en dos aspectes que al nostre entendre malmeten el desenvolupament cultural. D’una banda ens trobem amb la mercanitlització del sector, s’han anat configurant grans grups empresarials que pretenen dominar el mercat de l’edició de llibres i en conseqüència, la seva activitat va orientada i condicionada al guany empresarial en detriment de les relacions humanes i del contingut editorial. De l’altra, les obres més patrocinades sovint responen a la mateixa lògica empresarial, i esquiven penetrar en l’anàlisi social i posicionar-se al costat de les classes desafavorides.

 A més a més, la societat de consum que ens han anat fabricant ha comportat una progressiva degradació de l’hàbit de la lectura. La recerca d’emocions instantànies, el defugir del treball intel·lectual, la destrucció del teixit social i de les consciències de classe i d’identitat col·lectiva, l’apatia generalitzada i l’educació del “donar-ho tot mastegat”, es contraposen a la lectura crítica i social.

 Per això volem sumar Tigre de paper | Edicions al conjunt d’editorials i de projectes culturals que enfronten la cultura del consum i del mercat per construir cultura popular, i amb la pretensió de combinar el que s’entendria com una “eina militant”, en el sentit de crear materials de formació política i social per a aquelles persones que pertanyen a organitzacions i col·lectius que pretenen transformar la societat, amb uns materials literaris de fàcil lectura per a “tots els públics”, iniciem l’experiència editorial amb l’edició d’obres de novel·la i narrativa de qualitat i amb un contingut de crítica social.

blanc

Llibres, internet i moviments socials

blanc

Des d’aquesta novel·la social, la biografia de lluites, l’assaig nostrat i la narrativa de combat,  pretenem obrir espais per la reflexió i el debat. Espais per gaudir i pensar les paraules, les exclamacions, les accions…

 Les eines que ens ofereix internet ens permeten aprofundir i transmetre els continguts de les obres editades. El portal web www.tigredepaper.cat ens serveix de circuit de difusió i distribució de les obres, essent un espai dinàmic des d’on difondre ressenyes, articles, material didàctic…

 Per traspassar la frontera entre el món abstracte de la teoria i el pensament i el món real del carrer, les obres editades són vinculades a aquells moviments socials que en el seu dia a dia treballen les temàtiques dels llibres publicats. En aquest sentit, les presentacions dels llibres són complementades amb xerrades dutes a terme per les organitzacions que “apadrinen” les obres.

Perquè no només cal combatre la ignorància amb el coneixement, sinó que també cal combatre l’apatia amb el despertar, amb el fer, amb el caminar.

 …i així fer del paper un tigre de cultura popular.

blanc

Una editorial creix pel seu catàleg

 

Les obres editades per Tigre de Paper | Edicions són escollides tenint en compte criteris socials, literaris i econòmics.

 Per nosaltres el més important és la conjugació entre el contingut i la qualitat literària. Del contingut en busquem el sentit crític de la societat, el rebuig dels valors individualistes i egoistes de competència capitalista, així com de les discriminacions de gènere, culturals, de procedència… i una finalitat orientada en fomentar la solidaritat i la participació en el desenvolupament de l’ideari col·lectiu de lluita per la transformació social. La qualitat literària no l’entenem com un encaix en uns paràmetres d’ortodòxia normativa, sinó com la capacitat de transmetre tots aquests continguts abans esmentats a través d’un llenguatge agradable i entenedor.

La qualitat literària no l’entenem com un encaix en uns paràmetres d’ortodòxia normativa, sinó com la capacitat de transmetre aquests continguts a través d’un llenguatge agradable i entenedor.

També som conscients que un projecte d’aquesta envergadura, on s’hi barreja el voluntarisme amb la professionalitat, requereix d’una mínima supervivència dins de l’economia de mercat. Les despeses en la producció, en els processos de traducció, maquetació, disseny, gestió de drets, difusió i distribució… ens limiten per assegurar una solvència econòmica del projecte. A mesura que aquest es vagi consolidant podrem gaudir de més marge per editar prescindint en menor mesura del fet econòmic.

 Esperem que la qualitat de les obres sigui la que asseguri la confiança de les persones lectores amb Tigre de Paper | Edicions.

blanc

TIGRE DE PAPER

 

Potser és ara que l’acord seria raonable,
vivint d’exilis permanents sense fugida,
en una terra llaurada de derrotes,
de monuments que han envellit com la memòria,
de rèmora de tants records que sanglotegen,
de condicionals que ressonen però no ofenen,
i miratges que ens retallen les pestanyes,
metàstasi d’un mal que no té mare,
sols aquest rugir felí de lletra impresa,
d’un vessar de versos que es beuen en sa plaça,
intercanviant l’alè i el gust per la novella,
giravoltant el blau d’una subordinada,
i copulant amb l’entelèquia de qualsevol possible,
ratllant llangors, aniquilant promeses,
essent
l’enderroc d’un reu que riu la seva fi.

 

Inici

 

****

 

David Caño
Barcelona, febrer de 2011

 

* Poema de David Caño dedicat al Tigre de Paper i que s’ha agafat com a part del segell editorial, estarà imprés a la darrera pàgina de tots els llibres.