Sis mesos rojos a Rússia

 


NOM Sis mesos rojos a Rússia

AUTORIA Louise de Bryant

TRADUCCIÓ Àngel Ferrero

CORRECCIÓ Oriol Valls

PÀGINES 248 pàg, 

PREU 16€

ISBN 978-84-16855-09-4

COL·LECCIÓ Lletrafelina
DRETS
Creative Commons

 

 

 

 

 

SINOPSI ::

Sis mesos rojos a Rússia recull les observacions i vivències de Louise Bryant a Petrograd i Moscou durant la Revolució d’octubre. Bryant va estar present en moments clau –des dels acalorats debats a l’Institut Smolny fins a la caiguda del Palau d’Hivern– i va entrevistar els seus protagonistes, també ciutadans anònims que van participar en els fets revolucionaris. Escrit amb un estil amè i accessible, el seu llibre complementa Els deu dies que trasbalsaren el món de John Reed.

«Smolny era, sempre, un lloc estrany. En els passadissos foscos i cavernosos on hi havia aquí i allà una pàlida bombeta elèctrica, milers i milers de soldats i mariners i obrers de les fàbriques marxaven amb les seves botes pesades i cobertes de fang tots els dies. Tothom semblava tenir alguna cosa a fer a l’Smolny i el terra blanc i polit sobre el qual una vegada caminaven amb pas lleuger les descuidades damisel·les es va anar obscurint i embrutint i aquell gran edifici tremolava amb el pas del proletariat…»

 

QUÈ EN DIUEN? 

::

«La senyoreta Bryant és fortament bolxevic en les seves simpaties, però no deixa que aquest biaix interfereixi molt amb l’objectivitat de les seves observacions.» – The New York Times

«Ella és salvatge i té coratge, és graciosa i bonica. Una amant de totes les aventures de l’esperit i de la ment.» – John Reed

«Bryant es va fer la vida per a ella: les decisions que va prendre, els riscos que va entomar, les batalles que va intentar assumir, i a les que es va negar a lluitar.» – Mary Dearborn

AUTORA: LOUISE BRYANT 

Louise Bryant (1885-1936) va ser una de les primeres dones en treballar com a corresponsal per a un mitjà de comunicació. Feminista radical, Bryant va arribar a treballar per a capçaleres com The Masses o l’agència de notícies International News Agency, propietat del magnat William Randolph Hearst. Després de cobrir des de França la Primera Guerra Mundial, es va traslladar el 1917 fins a Petrograd on, juntament amb els periodistes nord-americans John Reed i Albert Rhys Williams, es va convertir en un dels testimonis d’excepció de la Revolució d’octubre. A la seva tornada als Estats Units va testificar al Comitè Overman sobre l’activitat bolxevic al país i va defensar l’obra del govern soviètic i l’establiment de relacions diplomàtiques. Bryant també va cobrir la Guerra d’Indepedència Turca i l’ascens de Mustafà Kemal Atatürk i va entrevistar destacats personatges de la política internacional com ara Aleksandr Kérenski, Lev Trotsky, Aleksandra Kol·lontài, Enver Pasha o Benito Mussolini.

COL·LECCIÓ: Urpes, les armes del tigre

:::

urpes“Urpes (les armes del tigre)” agrupa les obres en format d’assaig escrites per analitzar, criticar i subvertir l’ordre de la selva, de la nostra societat.

Redactades des d’un escriptori sota la llum d’una espelma, des d’una biblioteca plena d’enciclopèdies, des d’un campament guerriller al mig de la selva, davant l’ordinador en un pis de la metròpoli… Aquestes són les armes per dur a terme un combat intel·ligent. Són les urpes per esquinçar les lleis, normes i directrius que s’interposin en el camí de la lluita. Perquè “sense teoria revolucionària no hi ha pràctica revolucionària”, ens cal esmolar les urpes.