La Fira Literal es consolida amb 15.000 assistents

La 5a edició de la Fira Literal (celebrada del 10 al 12 de maig) ha confirmat que aquesta fira de les idees i llibre radicals ja s'ha convertit en una cita cultural imprescindible en el calendari cultural barceloní.

En total, unes 15.000 persones van passar pel recinte de la Fabra i Coats i l'Harmonia al llarg dels tres dies de la Literal, cosa que confirma l'interès per aquesta cita. Enguany el Mercat de Llibre, espai central de la fira, s’ha ampliat i ha passat d’una vuitantena a un centenar de parades d’editorials i llibreries catalanes i d’arreu de l’estat i del món. A més, també s’han ampliat els espais per a activitats.

Les organitzadores estem molt satisfetes del salt en la professionalització que hem fet enguany amb la celebració per primera vegada de la Literal Pro, un espai per als professionals de l’edició independent i radical. Dijous 9 i divendres 10 de maig, just abans que la Fira obrís al públic general, 64 editorials (35 de les quals internacionals) van participar en aquesta trobada per intercanviar i comprar drets i encetar projectes en comú.

Feminisme i antifeixisme

Al llarg del cap de setmana, l'assaig i la literatura crítics van omplir d'actes els diversos espais de la fira. La conferència que va despertat més expectació ha estat la de Silvia Federici, referent internacional de l’economia feminista. Entre la sala d’actes i els altres espais habilitats per seguir la conferència en streaming, un miler de persones van seguir en directe la conversa conduïda per la periodista Olga Rodríguez.

L’altre eix de la fira era l’antifeixisme. En un context d’auge electoral de l’extrema dreta arreu del continent, la Literal ha volgut mostrar el seu compromís des de la cultura contra el feixisme. Així que una de les conferències centrals va ser dissabte la de l’escriptor islandès Eiríkur Örn Norðdahl, entrevistat per la periodista Laura Rosel i que van seguir en directe unes 300 persones.

Els assistents van poder gaudir d'una programació àmplia i diversa amb debats i xerrades sobre economia cooperativa, marxisme, esport popular, control social, lluites obreres i edició independent. I també amb activitats per la canalla, concerts, poesia i altres expressions culturals.

Si voleu, podeu recordar els dies de la cita mirant les fotografies, que estan totes al Flickr de la fira. I també podeu veure-hi els vídeos de totes les activitats.