Lectures transformadores per regalar (i auto-regalar-se!)

Ja arriben les festes nadalenques. I segur que teniu ganes de regalar lectures transformadores. I també de regalar-vos-les a vosaltres!

Remeneu entre les nostres novetats, que hi trobareu llibres compromesos per als temps revolts que vivim.


Novel·la amb compromís, assaig, novel·la gràfica i crònica social. Set títols que no us deixaran indiferents:

.

'L'última humiliació', de Rea Galanaki

'L'última humiliació' narra l’epopeia de dues jubilades gregues enmig de la crisi que sacseja el país. Es tracta d'una obra polifònica, amb personatges representatius de l’actual societat grega. Tot plegat en una Atenes degradada, i posant en relació les manifestacions del febrer del 2012, l’època més dura de la crisi grega, amb la revolta de la Politècnica del 1973, durant la dictadura dels Coronels.

L’autora ens ofereix una novel·la social exquisida, una balada melancòlica dels sensesostre, una narració lírica dels vaivens de l’ànima.
 
Rea Galanaki va néixer a Iràklio, Creta, el 1947. Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha publicat narrativa, relats, llibres de poemes i assaig. Entre altres distincions, ha estat guardonada dues vegades amb el Premi Nacional de Literatura de Grècia, cosa que la confirma com una de les millors escriptores gregues contemporànies.

Les seves obres s’han traduït a quinze llengües. L’última humiliació és la primera novel·la d’aquesta autora que es tradueix al català.


'Com combatre el feixisme i vèncer', de Clara Zetkin

En el context que vivim d’auge de l’extrema dreta arreu d’Europa, Tigre de Paper recuperem un text antifeixista clàssic per aportar elements de reflexió per al combat actual. En aquesta obra la socialista i feminista alemanya Clara Zetkin analitza els factors que propicien el creixement del feixisme i proposa com combatre’l.


El gruix de l’obra és un discurs que va fer Clara Zetkin el 1923. Aquesta militant va saber veure els perills de l'extrema dreta abans que molts altres i amb aquest escrit va deixar palesa la importància de combatre-la i guanyar-li la partida.

Clara Zetkin va néixer a Wiederau, Saxònia, el 1857. Va ser una militant i teòrica marxista alemanya i es va significar en la defensa dels drets de les dones. Va tenir un paper rellevant a la II Internacional Comunista.

L'edició té un pròleg de Miquel Ramos, periodista expert en l'extrema dreta, que posa en valor el text de Zetkin com a eina per al combat actual contra el feixisme.'Fugim!', de Marcelo D'Salete

Les vides dels esclaus negres al Brasil colonial del segle XVII protagonitzen les vinyetes d’aquesta novel·la gràfica de Marcelo D’Salete. Passions, trames de la revolta, petits actes d’insurrecció quotidiana i embolics afectius i sexuals amb els blancs; històries emocionants a través d’il·lustracions boniques i poderoses.

‘Fugim!’ va rebre el guardó a la millor edició nord-americana de material estranger als premis Eisner de 2018, el més important que atorga la indústria del còmic dels EUA.

Marcelo D'Salete va néixer a Sao Paulo el 1979. És professor, il·lustrador i dibuixant de còmic. Va estudiar disseny gràfic, es va graduar en arts plàstiques i té un màster en història de l’art.

"Encara que 'Fugim!' es basi en fets reals, els dibuixos i el seu realisme màgic estimulen amb força la imaginació poètica." (Hyperallergic – EUA)


'Cop d'estat', de Stephen Kinzer

Forçar canvis de governs forma part de la política exterior dels Estats Units des de fa més de cent anys. Començant amb l’enderrocament de la monarquia hawaiana el 1893 i arribant fins als nostres dies, els Estats Units no han dubtat en enderrocar els governants que s’han interposat en el camí dels seus objectius polítics i econòmics. El corresponsal Stephen Kinzer recull en aquest llibre un segle de pràctiques colpistes arreu del món per part del govern nord-americà.


Polítics, espies, comandants militars i empresaris conformen la complexa xarxa de què s’han servit els EUA per tombar els governs de Hawaï, Cuba, Puerto Rico, Filipines, Nicaragua, Hondures, Iran, Guatemala, Vietnam del Sud, Xile, Grenada, Panamà, Afganistan i Iraq.

Stephen Kinzer va néixer el 1951. És escriptor, periodista i professor. Ha estat corresponsal del New York Times en diversos continents i imparteix classes de periodisme i política exterior a la Universitat de Boston.

"Detallat, apassionant i convincent. Amb el ritme i l'adherència d'un bon thriller." (Anatol Lieven, The New York Times Book Review)


'Apòstols i mercaders', de Pere Foix

Pere Foix va ser protagonista de les lluites del moviment obrer a Catalunya durant el primer terç del segle XX. I en aquest llibre relata aquells anys convulsos i apassionants que van viure l’ampli ventall de persones que formaven la CNT.

Recuperem un text escrit el 1939 des de Mèxic, on es va exiliar l’autor després de la derrota de la guerra civil. Al llibre, hi narra vivències personals i col·lectives combinant esbossos biogràfics de capdavanters del moviment d’inspiració anarquista amb els de militants més anònims.

Escriptor i sindicalista, Pere Foix s’inicià en el periodisme des de jove en publicacions vinculades al sindicalisme anarquista. Va ser secretari del Sindicat Mercantil. També va ser membre del Comitè Nacional de la CNT.
 

Els apòstols a què al·ludeix l’autor en el títol d’aquesta obra són els sis biografiats: Joan Roigé, Josep Maria Foix, Àngel Pestaña, Salvador Seguí, Joan Peiró i Eusebi Carbó.

'Caminant amb els camarades', d'Arundhati Roy

De la premiada autora d’El déu de les coses petites (1997), arriba un relat apassionat des de primera línia de la resistència a l’Índia. Arhundhati Roy narra en aquest llibre els mesos que va conviure amb els naxalites, les guerrilles que s’enfronten als abusos del govern i de les multinacionals des dels boscos de l’Índia.L’autora transporta, boscos endins, els lectors fins a les línies de front invisibles d’aquesta batalla en curs. I a partir de la crònica de les lluites locals, reflexiona sobre una qüestió molt més àmplia: el capitalisme global tolerarà que cap societat existeixi fora del seu control total?

Arundhati Roy (Índia, 1961) és una de les escriptores contemporànies més influents a escala internacional i també un referent intel·lectual pel moviment antiglobalització.

«Un relat captivador... Un llibre necessari d’una de les veus més inconfusibles de l’Índia.» – Washington Post


'El verd és el nou lila', d'Onintza Irureta

Aquest llibre ens acosta a les protagonistes d’una de les vagues que més potents dels últims temps al País Basc. Entre 2016 i 2017, les treballadores de les residències de gent gran de Biscaia van fer 378 dies de vaga per reivindicar que, sense una millora de les seves condicions laborals, seria el conjunt de la societat qui hi sortiria perdent.Aquella vaga guanyadora va aconseguir situar la lluita de les dones treballadores i la qüestió de les cures al centre de l’agenda mediàtica.

Onintza Irureta treballa com a periodista a la revista Argia des de 1998. Està especialitzada en llengües minoritàries i feminisme. Va publicar l’edició original d’aquest llibre, en basc, el febrer de 2019.

Aquest llibre és un document imprescindible per entendre com les persones són capaces d’assolir fites extraordinàries quan s’uneixen per lluitar.