El llibre doble Ampliar

El llibre doble

Nou producte

El llibre doble

'El llibre doble' és una de les obres més importants de la literatura grega de postguerra i un dels clàssics contemporanis del país.

Autor: Dímitris Hatzís
Traducció: Montserrat Gallart
Il·lustració de portada
: Dani Rabaza
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 144
Data de publicació: febrer 2021
Mida: 145 x 225
ISBN: 978-84-16855-92-6

Més detalls

16,00 € amb impostos

Sinopsi

Què van deixar enrere els emigrants grecs que van anar-se’n a l’Europa occidental després de la guerra civil i què van trobar-s’hi? Quines eren les seves pors i aspiracions? Hatzís descriu, a través de la vida de Kostas, la Grècia de postguerra sense horitzons ni oportunitats i les esperances que molts esperaven trobar en emigrar-ne. La profunda malenconia que impregna l’obra de Hatzís també és present aquí. Ja sigui a Grècia o a Alemanya, el destí dels que van néixer sense el toc daurat de la fortuna és incert. Nets, polits i amb la panxa plena però lluny de casa seva, sempre seran forasters a la nova terra. Alguns retornen anys després però ja no hi reconeixen res: la gent i els llocs que escalfaven els seus cors durant els incomptables anys de solitud se n’han anat per no tornar mai més. Tot el que els queda són uns quants records d’una vida mediocre i insípida. Els herois d’'El llibre doble' són gent que sempre estaran enmig del no-res. Els emigrants grecs a Alemanya.

—Germana meva Anastàsia, vas poder suportar tant sofriment?
—Tota la grecitat és nostàlgia i sofriment, Kostas. T’ho va dir a tu també.
—I encara pots plorar? Encara no s’ha acabat el plor a dins teu?
—Puc fins i tot tornar a néixer i tornar a poder.

Però la història de Kostas no és sinó la història de Grècia. Una història que Hatzís sap captar i narrar d’una manera única. Al mateix temps, aconsegueix posar en diàleg aquests dos nivells narratius amb una naturalitat implacable, i El llibre doble esdevé, en definitiva, una meditació sobre el nostre lloc al món. El document commovedor i humà de les contradiccions d’una època.

Amb un estil únic, Hatzís té un do per fer que l’escriptura sigui paraula viva. Escriu en una llengua senzilla, directa, excel·leix en el dibuix de les situacions quotidianes, per la precisió i la sensibilitat dels seus detalls. Gràcies a aquest estil propi i una qualitat literària innegable va rebre el reconeixement tant del públic com de la crítica, que li van atorgar un lloc d’honor a les lletres gregues.

Dímitris Hatzís

(Ioànnina, 1913 – Atenes, 1981)

Va estudiar Humanitats a l’Escola d’Atenes. Als anys 30 va ingressar al Partit Comunista. El 1936 va ser capturat pel Règim del 4 d’agost i, després de torturar-lo, el van confinar a l’illa de Folégandros. Durant l’ocupació nazi, el seu compromís el va portar a escriure articles i implicar-se en la impressió i difusió clandestina d’idees. El 1946 publica El Foc, la seva primera novel·la sobre la resistència. El 1947 és deportat a l’illa d’Icària.

Després de la desfeta de l’Exèrcit Democràtic el 1949, l’Alt Tribunal el va condemnar a mort per desertor i va haver de fugir. Va viure a Romania i després a Hongria. Finalment va aconseguir una beca a l’Acadèmia Científica de Berlín, on va treballar com a investigador. També a Berlín va publicar i defensar la tesi doctoral. El 1962 va tornar a Budapest, on va rebre la plaça d’ajudant a la càtedra de Filologia Bizantina, i allí va fundar l’Institut Neohel·lènic, des d’on va supervisar l’edició en hongarès d’obres de la literatura grega moderna.

No va ser fins el 1975 que va rebre l’indult i finalment va tornar a Grècia. A partir de llavors va tenir un paper molt actiu en tertúlies i debats i va editar fins a la mort la revista Το Πρίσμα, [El Prisma], que va contribuir a la difusió de la literatura estrangera a Grècia.

El juliol de 1981 van diagnosticar-li un càncer als bronquis que se li enduria la vida quatre mesos després.

Hatzís només va publicar 6 llibres. Els més rellevants, El foc (1946), La fi de la nostra petita ciutat (1960), Desarmats (1966) i El llibre doble (1976).

Clients que han vist aquest producte també han adquirit: