Futbol al país dels soviets Ampliar

Futbol al país dels soviets

Nou producte

Futbol al país dels sovietsAutor: Carles Viñas
Pròleg: Toni Padilla
Col·lecció: Assaig
Pàgines: 168
Data de publicació: febrer 2019
Mida: 145×225
Isbn: 978-84-16855-36-0

Més detalls

15,00 € amb impostos

Sinopsi

El futbol rus es concretà, a les darreries del segle XIX, a recer del context sociopolític que caracteritzà un país a cavall entre el declivi imperial i la revolució proletària consegüent. Uns fets que condicionaren no només la història de la humanitat, sinó també la implantació, extensió i evolució d’aquesta disciplina esportiva, tant a la Rússia imperial com, posteriorment, al país dels soviets.

En aquells inicis vinculats a la Rússia tsarista, aquest esport era un simple entreteniment restringit a l’aristocràcia local i a la colònia estrangera. No fou fins a la transformació que va patir arran de la Revolució d’Octubre quan esdevingué veritablement un fenomen de masses vinculat a les classes populars.

En aquest procés, els diversos actors implicats van mantenir posicions i opinions divergents respecte a la seva pràctica, des dels cortesans tsaristes que rebutjaven una disciplina esportiva que consideraven estrangera fins als revolucionaris que la definiren com un artifici propi de la burgesia.

Com es va produir aquesta metamorfosi? Per què aquells que reprovaven la pràctica de l’esport van acabar instrumentalitzant-lo en benefici propi? Quina incidència va tenir la Revolució Russa en el futbol? Els clubs eren entitats polititzades abans del triomf dels bolxevics? Com és que un joc burgès va acabar esdevenint el passatemps predilecte de la classe obrera soviètica?


Què en diuen?

«Un relat amb desfetes i triomfs, amb decepcions i sorpreses, amb mentides i sinceritat. Un relat coral al voltant d’una pilota, en què apareixen empresaris britànics, generals, dirigents i polítics, tots ells actors d’aquesta història del futbol rus. Els grans relats russos, des de Guerra i pau de Tolstoi, Doctor Jivago de Pasternak, El mestre i Margarida de Bulgàkov o la Vida i destí de Grossman, sempre han estat relats corals que s’estenen en el temps, amb moltes veus sovint oposades. Personatges que no sempre es troben, com ha passat en un futbol que, en ocasions, és millor per les seves trames que pel seu nivell de joc.» Toni Padilla, del pròleg

Joni D.

Carles Viñas

(Vila de Gràcia, 1972) Doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca i Anàlisi del Món Actual (GRANMA). Al llarg de la seva activitat investigadora ha analitzat l’extremisme polític i esportiu, els estils juvenils i el rerefons social de l’esport.

Actualment compagina la docència universitària amb la col·laboració en diversos mitjans de comunicació i la publicació d’articles de divulgació històrica en diferents revistes especialitzades.

Altres obres de l'autor: Sankt Pauli. Un altre futbol és possible (Tigre de Paper, 2017), Una història de la ciutat a través del Barça (2012), Tolerància zero. La violència a l’esport (Angle, 2006), Skinheads a Catalunya (Columna, 2004)

Clients que han vist aquest producte també han adquirit: